Gebaar wordt beeld
05 maart 2006 t/m 23 april 2006

De mens blijft het thema waarmee Cathalijn Wouters (1955) exposeert in Galerie de Vijf Eijken in Arnhem. Gestalten in menselijkheid die in grote schetsen worden neergezet. De ruimte in deze galerie geeft haar de mogelijkheid om een nieuwe weg die ze is ingeslagen zichtbaar te maken voor anderen. Een kwetsbaar evenwicht tussen het figuratieve en het abstracte, met steeds meer ruimte voor de verbeelding. Niet compleet, niet uitgewerkt, maar soms met een uitgelicht detail. De tekening is de voortzetting van de gedachten. En hiermee heeft deze primaire techniek het gewonnen van het schilderen. De onzekerheid, het eeuwige zoeken en het overtuigende gevoel goed op weg te zijn, is onmiskenbaar aanwezig in elke uiting van Cathalijn Wouters. In haar atelier te Hilversum is hard gewerkt aan een nieuwe "was" techniek. Houtskool tekeningen geconserveerd achter was. De tekening gevangen in een diffuus perspectief en met ruimte voor de eigen gedachten. Alles in de van haar bekende natuurtinten. Observeren met een groot menselijk begrip is de oorsprong van waaruit Wouters werkt.

Cathalijn Wouters

Verlangen een lichaam geven. Geschreven door kunsthistoricus W. Jansen Schoonhoven.

In het werk van Cathalijn Wouters (1955) staat de mens centraal. Ze tekent of schildert figuren in uiteenlopende houdingen. Maar al bij de eerste indruk is duidelijk dat het daarbij niet zozeer gaat om de verbeelding van het lichaam zelf, als wel om de universele waarden die daarmee overgebracht kunnen worden. 'Ik wil vooral een emotie neerzetten. Lichaamstaal kan veel uitdrukken'.

Tekenen
Wouters is een tekenares pur sang. Met een paar lijnen weet ze een houding, een gebaar weer te geven. Tekenen is voor haar het geraamte van het schilderen. In haar schetsboekjes is te zien dat veel ideeën aan de tekentafel ontstaan.

Interactie
Daar waar de tekenares en de schilderes in haar elkaar ontmoeten, ontstaat een bijna tastbare dynamiek tussen beeld en materie. Met houtskool tekent ze dwars door de olieverf heen, waarbij ze de indruk wekt dat de...

De werken in deze expositie diapresentatie

GALERIE DE VIJF EIJKEN
Parkstraat 45
6828 JD Arnhem
tel. 026-3511004
galerie@devijfeijken.nl